Friday, September 16, 2011

Kereta...Oooohh Kereta

Kali ni aku nak cerita pasal kereta aku pulak...memang kereta kesayangan aku ni walaupun pernah excident suatu ketika dulu (issshhh tak nak la cakap pasal excident ni, minta simpang la...janganlah jadi lagi ye)..1st kereta aku beli sendiri nih walaupun pada ketika aku beli kereta ni aku belum dapat gaji pada bulan pertama aku bekerja...alasan pada masa & ketika itu kenapa aku beli kereta ialah tak ada tiket untuk balik beraya..it was 5 years back...semata-mata kerana tiket bus habis aku terus pergi cari kereta then beli..kebetulan masa raya kan banyak promotion, so aku ambil promotion Zero down payment &; monthly payment for the 1st year murah, then 2nd year akan meningkat sikit, 3rd year naik lagi sikit then 4th year and forward naik lagi sikit & maintain sampailah habis bayar..so aku pun terus decide beli kereta Gen 2 1.6A High-End Spec Black color dengan no plate yang dipilih sendiri...This year kereta aku dah masuk umur 5 tahun..so you all nak tahu tak apa yang terjadi?

Ermmm macam-macam jadi you all...
1. Player rosak - boleh pulak la rosak..Boleh ON tapi tak boleh display & tak berbunyi...senyappp je..then decide tukar Player baru..so aku beli Player 7" display HD brand Passion made in Taiwan. Kos RM830 termasuk pasang dan tambah antenna tv. Dah pasang player baru ni dah tak boleh la guna Volume + Mode control kat stereng lagi huhu :(
2. Tayar 4 biji - tukar kat area Klang. Tayar size 15, tebal 60..buat alignment, balancing, adjust chamber...tak ingat pulak kos yang kena charge..
3. Wiper - tukar yang silicon punya so boleh tahan lama sikit..RM20 siap pasang kalo tak salah..beli kat Giant..
4. Bateri - tetiba pulak bateri kena tukar, cepatttttnya....last tukar bulan Dec 2009..so guna bateri sel kering brand GP, RM280..sepatutnya bateri sel kering ni boleh tahan lama kan....
5. Instructor (betul ke tak ntah ejaannya) + Ekzos - instructor nih memang dah lama kena tukar pun..crack, tinggal tak terbelah dua je lagi...ekzos tu bukan aku nk tukar pun sebenarnya huhuhu :( bunyiii ekzos tu fuuuhhhhh macam kereta sport...tapi minyak laju macam air...so total kos dalam RM690
6. Antenuator - Last tukar tahun 2007 sebelum tamat warranty, rosak sebab kena air..Mungkin disebabkan terkena air bah dalam bulan 4 kat Perlis so slowly rosak..sempat bertahan sampai bulan 7 after sebulan tukar bateri..kosnya RM550 sebab bukan yang original. Kalo original RM1100.
7. Leaking - aduhaaiii lepas sebulan lebih servis baru perasan ada leaking..nasib baik aku servis kereta kat pusat servis proton so dorang la check..
8. Body Kit R3 + bumper R3 - dalam RM600 tak termasuk cat dan pasang..yang ni beli kat Accessories Car K-Speed Sri Serdang...

Lepas habis tukar dan buat apa yang patut pada kereta aku ni, tibalah masa untuk di hantar ke bengkel cat..Yes, apa yang aku nak buat selama ni akhirnya dapat juga dilaksanakan...aku tukar cat kereta aku ke color Crystal White...yeahhh memang cantik...tapi now nak kena hantar semula kat bengkel cat tu sebab ada bahagian yang tidak memuaskan hati...Next nak buat pada kereta:
1. Tinted - actually kereta dah tinted sebelum ni tapi disebabkan nak masuk Puspakom terpaksalah tanggal semua tinted. Kos tinted ni minimum budget RM350 tapi maximum RM650 je..tak boleh lebih haha
2. Rim - nak kena tukar juga...adik2 & kawan2 dah komen suruh tukar rim..tapi tak tau lagi bila nak tukar

Inilah kisah pasal kereta aku sedikit sebanyak...semput juga la aku bila tiap-tiap bulan ada je yang rosak & nak kena tukar...tapi walaupun pun aku tetap sayang kereta aku ;) kalo tak ada kereta susah la nak bergerak ke sana sini..

3 comments:

  1. terbaikkk laaa....
    kalau dah kata pakai kereta nak tak nak kenalah spend duit utk belai keta tue.kang merajuk tak pasal2 je kena naik bas.hehehhe

    ReplyDelete
  2. Fuhh....banyak gak habis duit kat keta.....hmmm kalo kumpul2 tu bole buat kawin tu hehehe......

    ReplyDelete
  3. Ha'ah bykkkk pn hbs duit kat kereta...btulll la tuh, kalo kumpul2 tuh dh byk dhhh duitt...bkn setakat blh kawin je :) tp blh buat mcm2 jg heheh :)

    ReplyDelete