Hari tu
balik Perlis, rutin seperti biasa…keluar ke market bersama anak-anak. Pergi
beli ikan kembung, tengok ada ikan kekek..so ape lagi, memang Balqis nak beli
laa… Suka sangat dia dengan ikan kekek ni.
Sebelum saya
balik ke KL, Balqis request nak makan ikan kekek. “Mama, adik nak makan ikan tu…mama
masak laa ikan yang adik beli tu”…So dalam kepala saya memang fikir nak masak
air je (bak kata org Perlis) atau pun dalam bahasa yg lebih mudah orang lain
faham Masak Singgang Perlis Style. Haaa gitu uollss…alaaa masak rebus-rebus
je..mmg simple dan cepat je siap. Teringat dulu-dulu masa saya kecik, memang
inilah juga yang mak saya masakkan untuk saya dan adik-adik. Makan dengan
nasi panas-panas & sambal belacan atau air asam, memang bertambah-tambah
nasi banyak kali.
So kat sini
saya share kan resepinya. Resepi ni memang dari saya sendiri. Mungkin uollss
boleh cuba. Untuk ibu-ibu dalam pantang pun boleh juga, sangat sesuai…Boleh laa
dimasukkan dalam senarai resepi ibu berpantang nanti kan.
Bahan-bahannya
seperti kat bawah ni:
4-6 ekor
ikan kekek
1 ulas
bawang besar
1 ulas
bawang putih
1 inci halia
1 batang
serai
2-3 asam keping/asam
gelugor
5-10 biji
kacang bendi (ikut laa nak letak banyak mana)
3 gelas air
(jika nak kuah banyak, boleh masukkan banyak air)
Garam
secukup rasa.
*2-3 biji
cili hijau kecil (org utara panggil cabai Melaka) – untuk cili ni siapa yang
suka pedas boleh letak. Tapi saya tak letak sebab saya masak untuk anak-anak,
takut pedas pula.
*Terpulang
jika uollss nak menggunakan ikan jenis lain.
Cara-cara
memasaknya pula:
- Ikan kekek dibuang perutnya & dicuci bersih darahnya. Kemudian di rendam beberapa ketika di dalam air perahan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan.
- Setelah itu, hiris bawang besar, bawang putih dan halia. Cuci asam keping. Serai di ketuk.
- Panaskan kuali dan masukkan air. Ikut kepada kehendak masing-masing, jika nak kuah banyak, boleh masukkan banyak air.
- Setelah air mendidih masukkan hirisan bawang besar, bawang putih, halia dan serai yang telah diketuk (dititik).
- Kemudian, masukkan ikan kekek.
- Selepas itu masukkan kacang bendi dan asam keping.
- Masukkan garam & perasa secukup rasa.
- Bila semuanya dah masak (kacang bendi jangan dibiarkan terlalu masak sehingga lembik/layu), boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Seperti
biasa, saya belanjakan gambarnya. Inshaa Allah sangat mudah. Cepat di masak,
cepat di makan. Selamat Mencuba!
Pssstt...ikan tu suami saya yang tolong siangkan. Kalo saya yang siang, memang lain sikit laa...
Dari Mata Pena Ku;
No comments:
Post a Comment